The artist’s studio: An afternoon with Flip Hattingh


On MTV cribs they usually get to the bedroom and say, “This is where the magic happens,” well in Flip’s case it happens in his garden studio in Westdene. I had tea with him a few weeks ago and entered into Flip’s World. A world where art pieces spill from drawers and shelves and every inanimate object has a story. His favourite medium is rubbish, “It’s my mission to show the fuckers how beautiful rubbish can be if you cast your prejudice aside.”  (I should’ve called him during the Pikitup strike!) Flip is quiet, humble, intelligent and as funny as one can be without having a sailor for a dad (he’ll explain below).

(Click on the Google Translate Link if you don’t gooi the Taal)

    “Die self is een tawwe subjek om oor te praat. Nog van die vorige skool se vorige skool waar dit ‘n  skande was om te veel van jouself te dink, en nog minder te praat.

So ek’s ‘n kunstenaar want daar’s omtrent fokol wat ek anners kan doen. Meeste dinge maak geen sin – prentjies maak ook nie, maar at least is dit lekker. My grootste plesier innie lewe is om te kan sien, en as ek nie useless goete gemaak het nie, sou ek stories wou skrywe (of een van daai ouens op WWE raw wil wees).

My favourite medium is rommel en my missie is om virrie fokkers te wys hoe mooi die goed is as jy jou prejudice elders laat staan.  Reguit lyne kry te veel respek, ook art op die komper en meestal vind ek conceptual art nogal tedious (heel mootlik is ek net te toe ommie goed te verstaan). Ek hou nie van geel nie, kan nie rys kook nie, en het seker die skurfste hakskene in Afrika. Ongelukkig was my ma nie ‘n prostituut nie, en my pa nie ‘n seeman nie, so as ek jou iets interessants van my agtergrond vertel dan lieg ek.

As jy ander dinge oor my wil uitdink is jy welkom – never spoil a good story with the truth.”

Google Translate: http://translate.google.com/#af|en|

More of Flip’s work: fliphat.blogspot.com

You can now buy some of his work ONLINE.

Or Contact him: flip.h3@gmail.com

Thanks Flip! (oh and yes, he also crochets, makes jewellery, has green thumbs, cooks etc. etc.)

Advertisements

5 thoughts on “The artist’s studio: An afternoon with Flip Hattingh

    • If you see anything you like contact him on flip.h3@gmail.com otherwise check out his blog or ask whether you can pop into his studio. (his house is wall-to-wall art work!) He also works on commission (he often does work for ad agencies). Hope that helps.

      • My dear friend. A brilliant artist with an amazing sense of humour. I am lucky to be the proud owner of a few Flip Hattingh originals.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s